Boomers

Carolijn van der Hoeven is als zelfstandig communicatiepartner betrokken bij de campagne Wijzer Ouder Worden. Haar observaties deelt zij hier elke week. Altijd eerlijk, soms prikkelend en vooral: op eigen titel en eigen risico…

  • Onlangs stond ik bij de apotheek. Aan de balie stond een medewerkster een geïrriteerde man te woord. Wat bleek? De boomer had ruzie met de ziekenhuis-app. Voor de duidelijkheid: met boomers bedoelen we mensen geboren tussen 1941 en 1955. Gaat het over digitale ontwikkelingen, dan mag je dat gerust oprekken naar 1975. Val je in die tijdspanne én ben je nog in staat om te leren, lees snel verder.

    Voor veel boomers is de digitalisering ellendig. De ziekenhuis-app vraagt om een verificatiecode en het online portaal van de zorgverzekeraar lijkt op een doolhof. 
    Oefening van de fysiotherapeut? Dat kan met de fysio-app. Afspraakbevestiging bij een zorgverlener? Dan moet je mogelijk een versleutelde mail openen. En de digitalisering in de zorg wordt alleen maar groter. Kortom, het is verstandig om je telefoon te leren gebruiken voor meer dan Facebook of het maken van overbelichte foto’s.

  • Wat nu nog volgt bij online gedoe, is een klassiek boomermoment. Eerst een diepe zucht, alsof het invullen van een digitaal formulier gelijkstaat aan het lopen van een marathon. Dan de tirade: “Vroeger pakte je gewoon de telefoon!”. En als er iets gescand moet worden, komt het noodplan: “Ik bel mijn dochter wel.”

    Nou is het best wel oneerlijk. Waarom moeten juist jullie – de laatste generatie die nog zonder rekenmachine kan rekenen – ineens alles online doen? Van de andere kant… kom op hé! Jullie hebben wel ergere dingen meegemaakt! Dit is niet de Watersnoodramp van 1953 of een oliecrisis uit de jaren ‘70. Dit is het gebruiken van een app. Dus áls je hiertoe in staat bent: ga op cursus bij de bibliotheek, probeer dingen uit, gebruik ook leuke apps als Wordfeud. 

    Tip om het net wat makkelijk te maken. Ga met je mindset terug naar de jaren ’80. Herhaal als mantra: DAN MAAK JE MAAR ZIN! Klik eens op die app zónder bang te zijn dat je huis ontploft. En gebeurt dat wel, dan verhaal je de schade bij je verzekeraar. Via een app. Superhandig.

    Ga terug naar columns.