Vergeten verhalen

Carolijn van der Hoeven is als zelfstandig communicatiepartner betrokken bij de campagne Wijzer Ouder Worden. Haar observaties deelt zij hier elke week. Altijd eerlijk, soms prikkelend en vooral: op eigen titel en eigen risico…

  • Dementie of geheugenproblematiek is een van de grootste uitdagingen waar wij als maatschappij mee te maken krijgen. Naar verwachting zullen in 2040 zo'n 500.000 mensen van 65 jaar en ouder moeten leven met deze ingrijpende aandoening. Een half miljoen. Dat is een stad vol vergeten verhalen en verdwenen gezichten! Dit wordt geen grappig stukje, wel leerzaam.

    Voor een interview over dit onderwerp mocht ik naar een verpleeghuis. Ik had me ingelezen en ik was enigszins nerveus. Want wat moest ik zeggen, als iemand een ‘rare’ opmerking maakt? Tijdens mijn bezoek zie ik een man aan tafel zitten. Hij trekt aan zijn overhemd en was klaar voor een vergadering die alleen in zijn hoofd bestond. De verpleger ging naast hem zitten, luisterde geduldig, bevestigde zijn verhaal. Geen correctie, geen tegenspraak - alleen maar aanwezigheid. De man vouwt even later wat papieren netjes op. Hij weet niet meer waarom, maar het voelt vertrouwd. Althans, dat denk ik.

  • Ik vroeg de verpleger hoe het is, om dan zo opeens te vergaderen? "Mensen met dementie zijn niet hun ziekte. Ze zijn mensen met een verhaal, met gevoelens, met waardigheid. Die zin is van Teun Toebes, kijk maar eens wat die allemaal heeft geschreven over dit onderwerp." Dat deed ik. En ik kan alleen maar zeggen: laten we allemaal Teun worden. 
    Want we blijven met z’n allen langer thuis wonen, óók met deze ziekte. In je buurt woont straks dus gegarandeerd iemand met geheugenproblematiek. Hoe blijven we de mens nog zien? Boxtel is gelukkig actief bezig om een dementievriendelijke gemeente te worden. Een werkgroep van vrijwilligers en professionals stimuleert inwoners, bedrijven en organisaties om zich in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Zo krijgen we een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een gemeenschap waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.
    Dat vind ik een fijne geruststelling.

    Ga terug naar columns.