Vanuit haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg weet Diny: het kan zo niet langer. “Je moet wel onder een steen hebben gelegen als je niet weet dat er in de ouderenzorg echt iets ernstigs aan de hand is. Elke dag zie ik de ellende van het gebrek aan zorg. Schrijnende verhalen hoor. De situatie wordt onhoudbaar. Een van de problemen is het feit dat wij een heleboel struisvogels in Nederland hebben. Mensen willen pas nadenken over de zorg of verhuizen ‘als het zover is’. Als het echt niet meer gaat. Vaak is het dan te laat. Mensen dienen te beseffen dat er een crisis gaande is.
Treffend beschrijft Diny de situatie zoals deze nu is. “Als er eenmaal zorg nodig is, dan is die vaak niet beschikbaar. Het gevolg? Mensen worden boos, ze roepen dat ze ervoor betaald hebben en er recht op hebben. Maar het is heel simpel: Er is onvoldoende geld en middelen. Je bent steeds vaker op jezelf aangewezen. We kunnen de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven niet uitbesteden aan de zorg en de gemeente. Je moet onafhankelijk worden zolang dat het kan. De baas worden over je eigen leven. Kijk goed wat je wilt leren en wie jou daarbij kan helpen, zodat je langer zelfstandig blijft.” Daarbij moet je uitgebreid denken. Het is bijvoorbeeld als bijvoorbeeld je partner wegvalt, ook de administratie doen, leren koken en wassen, en zo zijn er veel meer zaken die te leren zijn en die je meer zelfstandig maken.
Diny werkt al 40 jaar in de ouderenzorg. Haar indrukwekkende carrière en inzet voor de ouderen - waarvoor ze zelfs een lintje mocht ontvangen – maakt haar een ware expert. Ze heeft de zorg van dichtbij zien veranderen. Ondanks het feit dat ze behoorde tot de groep die waarschuwde voor de toekomst.
“Ik schreef jaren geleden een rapport over wat er nodig zou zijn in de ouderenzorg. En toen ik na een uitstapje in de advieswereld terugkeerde in de ouderenzorg, schrok ik enorm. Niets van wat er allemaal moest gebeuren is doorgevoerd! De werkelijkheid wordt nu dat mensen veelal zelf voor hun ouders moeten zorgen. Dat je het samen moet doen en dat je ook zelf wijzer ouder moet worden. Daarom zeg ik ook: ‘Doe het zelf, doe het samen.’ Deze crisis raakt niet alleen de ouderen, ook hun kinderen. Die gaan mantelzorger worden. En laat duidelijk zijn dat zorgen voor je ouders iets heel moois kan zijn”, benadrukt Diny. “Maar het is ook gewoon zwaar. Je moet het kunnen volhouden. Dat lukt beter als je bijvoorbeeld een netwerk van mantelzorgers opzet. Met je broers of zussen of met buurtbewoners bijvoorbeeld.”
Zijn er naast de pijnpunten ook nog hoop-punten? Diny denkt van wel. “Vroeger hadden we een hele solidaire samenleving. Tegenwoordig is iedereen meer op zichzelf gericht. Daar is niets mis mee hoor. Maar Ik geloof erin dat als mensen écht hun medemenselijkheid tonen, en dat heeft vrijwel iedereen in zich, we de ouderenzorg overeind kunnen houden. Je krijgt hoe dan ook in je familie of in je straat te maken met mensen die jouw hulp nodig hebben. Dat zit hem in kleine dingen. Elkaar groeten, een kijkje nemen bij de kwetsbaren in je straat. Wat hand- en spandiensten doen. Een oogje in het zeil houden. Steeds vaker ziet men in het ziekenhuis mensen die een dag op de grond hebben gelegen met een gebroken heup of iets dergelijks. Terwijl als mensen echt oog hebben voor hun buren dit niet hoeft te gebeuren.”
Een pasklaar plan is er niet, zegt Diny. Wel geeft ze tips die werken en waarmee we zorg kunnen verminderen. Zo blijft er geld over voor echt zware zorg. “Doe het zelf, doe het samen, is wat ik wil meegeven. Zo hebben we samen een goede oude dag en is er de juiste zorg op de juiste plaats. Ik weet dat de verschillen tussen ons ouderen groot zijn. De een gaat huppelend de hemel in en de ander stoeit jarenlang met chronische ziekten en is zorgafhankelijk. Of we worden door een ziekte of val ineens afhankelijk van anderen. Maar er is veel wat we kunnen doen. Vitale ouderen kunnen door hun inzet voor anderen een deel van de oplossing vormen. En Tegen ouderen wil ik zeggen: maak je huis geschikt, ben zuinig op je contacten en koester je buren, vrienden, kennissen en familie. Voor je eigen zingeving is het belangrijk dat je plannen maakt en een reden hebt om je bed uit te komen. Eenzaamheid en gemis aan bezigheden en contacten die je energie geven is een reden waar veel zorgvragen van komen. Kom eens naar de beweegtuin of maak gebruik van andere beweegmogelijkheden in de gemeente. Blijf niet te lang achtereen zitten. Doe huishoudelijke klusjes zelf of samen met je hulp. Maak elke dag een wandeling. Ook is het belangrijk om de computer en de telefoon te gaan omarmen omdat de zorg veel digitaal gaat verlopen. Er zijn eenvoudige tablets en telefoons speciaal voor ouderen. Kortom, kom letterlijk en figuurlijk in beweging. Zelf en samen. ”
Veel is te regelen via Contour de Twern, neem contact met hen op. Ook voor mantelzorgers zijn er speciale projecten.