Musa wordt thuis geïnterviewd. Zijn vrouw en kleindochter zijn erbij, de laatste loopt stage in de ouderenzorg. Ze weet als geen ander dat daar handen tekort zijn. Zelfs tijdens het gesprek wordt ze ge-appt of ze toevallig een extra dienst kan draaien. Het onderstreept waarom WOWW er is: het personeelstekort in combinatie met de vergrijzing zorgt voor problemen die steeds groter worden. Tenzij we allemaal andere en wijze keuzes maken. Neem Musa. Een zestigplusser die naast een drukke baan ook nog actief is voor de samenleving. Iemand die voor iedereen klaar staat en probeert om het beste uit anderen te halen. Wijs ouder worden, betekent voor hem “Kijk naar de mens”, maar wat bedoelt hij hier precies mee?
“Er zijn heel veel verschillende mensen. Maar ik kijk niet naar kleur of afkomst. Ik kijk naar iemand als een mens. En ik heb dan ook voor iedereen respect. Dat vind ik heel belangrijk. Want als je respect voor anderen hebt en positief denkt, dan heeft dat invloed op je lichaam en hoofd. Je wordt minder moe en je voelt je beter. Je moet goed zijn voor je omgeving. Mensen én dieren.”
Maar ook Musa komt wel eens mensen tegen die niet zo vriendelijk zijn. Zijn oplossing? “Ik doe nooit boos terug, want daar komt alleen maar ruzie van. Ik ga geen weerwoord geven. Ik blijf heel positief want je weet niet of die ander misschien geldproblemen heeft. Of thuis ruzie heeft gehad en daardoor zo onvriendelijk doet. En doordat ik positief blijf, zie ik mensen nadenken. Ze voelen dat ze het beter anders kunnen aanpakken.
Actief blijven
Musa is bijna 30 jaar actief bij het geven van EHBO-lessen. Hij assisteert er en acteert daarnaast wonden en ziektebeelden. Het leuke van dit vrijwilligerswerk vindt hij het contact met mensen en het kunnen helpen. Daar staat hij ook om bekend en hij wordt dan ook vaak gevraagd om buren, vrienden of familie bij te staan. Het is iets wat hij graag doet, want stilzitten; daar heeft Musa een hekel aan. “Natuurlijk ben ik soms moe, maar dan doe ik tóch wat ik wilde doen. Je moet actief blijven, dat houdt je jong. En ga om met verschillende leeftijdsgroepen. Dat is leuk. Ik spreek ook de taal van jongeren of kan met kinderen nog spelen en kletsen.”
Zijn kleindochter beaamt het: haar opa was en is populair. Op de basisschool vonden haar klasgenoten hem ‘lief en aardig’. Bovendien was hij betrokken. Hij liep de avondvierdaagse mee of stond er met het team van de EHBO. Iemand die altijd onder de mensen wil zijn, wat hem jong en actief houdt. “Weet je wat ook nog goed is voor ouderen? Een beetje lef hebben en dingen proberen. Als ik een nieuwe telefoon heb, dan ga ik eerst zelf kijken hoe het werkt. Je kunt er alleen maar van leren! Veel mensen gaan meteen hulp vragen, maar je mag het best wel even zelf doen.”
Ook de vrouw van Musa mocht ondervinden wat hij bedoelt met zelf doen. Door een herseninfarct liep zij tijdelijk met een rollator. Hij moedigde haar aan om kleine stukjes te gaan lopen zonder rollator, al was het maar 50 meter. “Ik zei tegen haar dat ze juist níét aan de rollator moest wennen. We gingen steeds oefenen en toen ging ze uiteindelijk met een stok lopen. Totdat ze ook die eigenlijk niet meer nodig had. Na een tijdje zag ik de overbuurvrouw moeilijk lopen. Ik zei tegen mijn vrouw ‘Zij loopt veel moeilijker en jij kan wel zonder de stok. Dan geven we die door aan een ander.’ ” En zo geschiedde.
Het kán zo eenvoudig zijn en dit is wat Wijzer Ouder Worden betekent. Oog voor een ander, handelen naar wat je ziet en daarmee iemand kunnen helpen.