Een woonzorglocatie met 16 appartementen
Aan het einde van Baroniestraat vind je de Herbergier. In het voormalige gebouw van Woonstichting Joost runnen Harold en Susan Koerntjes een woonzorglocatie met 16 appartementen. De appartementen hebben elk een eigen bed, badkamer, zit- en eethoek. In de centrale ruimte is een leefkeuken waar gezamenlijk wordt gegeten. De woonkamer biedt ruimte voor een praatje, spelletje of activiteiten. Via de keuken is via een deur toegang tot de ruime tuin. Die deur staat misschien wel symbool voor het concept: deze zijn niet op slot. Bezoekers zijn altijd welkom en bewoners kunnen zelf naar buiten. Het is een van de redenen voor ouderen en familie om juist wel of níét te kiezen voor een plekje bij de Herbergier.
Sinds 2022 wonen Harold en Susan op de bovenste verdieping van het pand. Het is een vereiste van de landelijk organisatie waarbij ze als koppel franchiseondernemer zijn. Aan de keukentafel vertellen ze hun ondernemersverhaal en wat Wijzer Ouder Worden volgens hen betekent.
“Ons leven is grotendeels de Herbergier” begint Harold. “We wonen en werken hier volgens de afspraken die gelden als je ondernemer wil worden binnen het concept van de Herbergier. Dat betekent dat je een koppel moet zijn, dat er afspraken zijn over hoeveel besteed wordt aan de zorg en dat je voldoet aan de wet- en regelgeving die er is. Ook bij ons komt de inspectie en ook wij hebben te maken met administratie. Het verschil met reguliere zorg is dat wij dit als zorgondernemers uit handen nemen van de medewerkers. Zij zijn er volledig voor de bewoners. Een ander verschil is dat er hier geen managementlaag, directie of personeelszaken is: wij doen alles zelf. Dit zorgt ook voor zeer korte lijntjes met de familie.”
Indicaties voor een plek
Om in de Herbergier te wonen zijn er bepaalde indicaties waaraan mensen moeten voldoen, legt Harold uit. “Er moet bewezen geheugenproblematiek zijn. Denk daarbij aan dementie of geheugenproblemen door Parkinson, bevestigd door een arts. Daarnaast moet duidelijk zijn dat 24/7 zorg nodig is. We vinden het belangrijk dat er een klik is met de familie, omdat we samenwerken op basis van vertrouwen én men moet achter ons open-deurenbeleid kunnen staan. Het komt best wel eens voor dat familie of mantelzorgers dit beleid spannend vinden en dan verder zoeken. En dat is ook prima. Er zijn in de regio concullega’s die misschien beter passen. Wij willen dat mensen een plek kiezen waar ze zich goed bij voelen. Als we kunnen doorverwijzen naar de voor hun perfecte woonvorm, dan zijn we daar alleen maar blij mee! Want het leven houdt niet op als het thuis niet meer gaat. Je begint op een nieuwe passende plek.”
Eén groot huishouden
Het koppel heeft geen minuut spijt van de stap die ze in 2022 hebben gezet. Susan vertelt trots: “De glimlach van de bewoners, het ontzorgen van de familie en de dankbaarheid die er is, daar word ik enorm gelukkig van. We hebben eigenlijk één groot huishouden met alle dagelijkse dingen die je thuis doet. Mensen helpen mee met het huishouden, bewoners die dat kunnen doen nog een boodschapje, we wandelen, gaan naar de dierentuin of kinderen van de peuterspeelzaal komen hier spelen. Wij zeggen ook altijd tegen de familie van onze bewoners: bel even voordat je komt, misschien zijn we wel op een uitstapje!”
In de Herbergier wordt het leven geleefd zoals het hoort, zoveel mogelijk zoals het was voor de bewoner. Er wordt aangesloten bij zijn of haar behoeften, verleden en heden. Want ouder worden wil niet zeggen dat je niets meer kan. “We hebben met z’n allen op het gebied van voorlichting nog wat te doen. Met de juiste bejegening kun je iemand met geheugenproblematiek namelijk nog heel veel bieden. Daarnaast is het belangrijk dat er betere voorlichting komt over de woonzorg-keuzes die er zijn. Er is zoveel meer dan alleen reguliere zorg, die overigens ook prima is. Maar soms willen mensen iets anders dat beter bij ze past. En ook binnen de particuliere zorg zijn grote verschillen.”
Wacht niet te lang
Kijk en vergelijk dus. De belangrijkste les van het echtpaar om Wijzer Ouder te worden is dan ook: voorbereiding. Susan: “Bereid je voor op wat ooit gaat komen. Want oud worden doen de meesten van ons sowieso. Het begint ermee dat je midden in het leven moet blijven staan. Blijf geprikkeld. Ook als geheugenproblematiek ontstaat. Maar, ga wel alvast rondkijken voor later. En hoe moeilijk het ook is: voer het gesprek erover. Wat wil je zelf graag als thuis wonen niet meer kan? Waar kun je terecht?”
“Mensen wachten vaak te lang met actie ondernemen en belanden dan van de ene op de andere dag in een zorgcrisis. Ze moeten op zoek naar hulp en krijgen te maken met wachtlijsten en bureaucratie waar je het overzicht niet hebt. Wij werken daarom samen met een mantelzorgmakelaar, die mensen helpen in de wereld van indicaties en wetten.” In die voorbereiding naar later is het goed om het beeld van particuliere zorg concreet te krijgen. Harold: “Particuliere zorg hoeft niet duur te zijn. En dan is een tweede prikkelende vraag: zou je daarop bezuinigen als je een keuze hebt? Kom eens langs voor een rondleiding, zou ik willen zeggen. Dan kun je een goede keuze maken als het eenmaal zover is.”
Susan geeft tot slot de tip om bij een rondleiding foto’s te maken. “Ook mogen toekomstige bewoners een keertje mee-eten of op bezoek komen. Zo kunnen ze langzaam wennen aan hun nieuwe thuis. Als mensen op de belangstellingslijst staan (er wordt hier bewust niet gesproken over wachtlijsten, je situatie kan namelijk altijd veranderen) en er komt een appartement vrij, dan is de overgang minder groot.”
Meer weten over De Herbergier?
Ga naar de website van De Herbergier.
Wil je meer weten over de kosten? Ga naar de uitleg over de financiering. We weten dat financiering rondom zorg een moeilijk onderwerp is. Voor hulp kan je daarom terecht bij Wegwijs.