Huishoudelijke hulp: meer dan alleen een schoon huis

“Dankzij mijn komst wordt de wereld wat groter” 

Huishoudelijke hulp zorgt ervoor dat mensen die ziek, ouder of beperkt zijn toch thuis kunnen blijven wonen. In dit artikel vertellen mensen hoe zij hun werk als huishoudelijke hulp ervaren en wat het betekent voor de zorgvrager. Maar er is ook een keerzijde die we laten zien. Te weinig handen en te veel vraag, zorgen voor wachtlijsten. We kunnen er samen wat aan doen zodat de zeer kwetsbaren sneller geholpen worden… 

Huishoudelijke hulp maakt een groot verschil

Vraag je huishoudelijke hulp aan via de gemeente, dan krijg je te maken met de WMO. Dat betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die wet helpt mensen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. De gemeente betaalt de huishoudelijke hulp. Maar je moet ook een eigen bijdrage doen van 21 euro per maand, ongeacht je inkomen. Huishoudelijke hulp is bedoeld voor mensen die hun huis zelf niet meer kunnen schoonmaken. Bijvoorbeeld door een chronische ziekte, een lichamelijke beperking of een andere aandoening, en als er niemand in hun omgeving of netwerk kan helpen.

Wat een huishoudelijke hulp precies doet, dat weet Ashley van de Laak (34). Ze zorgt echter niet alleen voor een schoon huis. “Ik ben bijna altijd een luisterend oor. De mensen zijn blij als ik kom, ze zijn vaak geïnteresseerd in mijn leven. Eigenlijk haal je de buitenwereld naar binnen. Ik zie soms dat mantelzorgers meehelpen, maar die hebben hun handen vaak al vol of moeten van ver komen. Huishoudelijke hulp maakt dus soms niet voor één, maar voor twee personen een groot verschil!”

Een betekenisvolle (bij)baan, iets voor jou?

Wat doet de huishoudelijke hulp nog meer? Zoals Ashley al vertelt zorgt zij naast een praatje ook en vooral voor een schoon huis. Denk aan stofzuigen en dweilen. De badkamer en toilet schoonmaken. Bedden verschonen, de was doen en opruimen. Belangrijk en nodig. Op dit moment is het tekort zo groot, dat mensen soms pas na een jaar hulp kunnen krijgen. De bedrijven die huishoudelijke hulp bieden, kunnen niet genoeg mensen vinden die dit werk willen doen. En dat terwijl het zo mooi is:
 

  • “Mijn mensen”, zo noemde Monique Blom (54) de cliënten waar zij hulp mocht verlenen. Ze is gestopt door een fysieke beperking. “Ik vond het sociale gedeelte het mooiste. Mensen legden soms hun ziel en zaligheid bij mij neer. Oók als ze al andere vorm van hulp hadden, maar ik ben dan toch het vertrouwde gezicht. Je ziet de mensen elke week en daardoor heb je ook een signaalfunctie waarbij je het kunt aangeven als je vermoedt dat het met iemand niet goed gaat. Het is super dankbaar werk waarmee je het verschil maakt. Met sommige mensen of met hun kinderen ben ik zelfs bevriend geraakt. Ik mis het werk dan ook enorm.”
     
  • Juul Cijffers is 25. Ze kiest bewust voor een flexibele bijbaan, maar wel eentje met betekenis. “Het sociale aspect is zo waardevol! Ik heb een vaste cliënt waarmee ik een goede klik heb, en als invalkracht leer ik steeds nieuwe mensen kennen. Ik kom vaak bij ouderen die weinig bezoek krijgen. Natuurlijk moet er gepoetst worden, maar soms duren de praatjes met een kopje thee net wat langer. Geen probleem, ik kijk altijd waar behoefte aan is. En als mensen vragen of ik na een invalbeurt nog eens vaker terugkom, dan kan mijn dag niet meer stuk!”
     
  • Voor huishoudelijke hulp Tineke van Abeelen (62) zijn er volop redenen om te doen wat ze doet.  “Ik vind het belangrijk dat wij er nu voor een generatie zijn die er altijd voor ons was. Die ons vanuit de oorlog weer kansen heeft gegeven, dat verdienen ze. Als huishoudelijke hulp zorg je voor een schoon huis, maar je houdt ook een oogje in het zeil. Is het eten niet over de datum? Raakt het huis niet vervallen? Dat soort dingen. Soms help ik de mensen ook als ze een brief niet goed snappen of als de computer hapert. Het is heel dankbaar werk. Je geeft de mensen aandacht en vreugde. Zeker als er klik is ben je voor sommigen een lichtpuntje in hun week.”
     
  • “Dit is de mooiste baan die je kan hebben” vertelt Petra Theron (55). Ze doet dit werk 5 jaar en voelt zich naar eigen zeggen kind aan huis bij sommige ouderen. “De mensen zijn zo blij als ik kom. Natuurlijk willen ze een schoon huis, maar meer nog kijken ze uit naar een praatje omdat er vaak sprake is van eenzaamheid. Ze vertellen van alles en ik vind het echt mooi dat ik deel mag uitmaken van hun leven. Laatste werd een cliënte opgenomen in het ziekenhuis. Ze vroeg me of ik daar een keertje wilde langskomen. Ze miste ons contact en zelf vond ik het ook fijn om haar op te zoeken. Zeker als je al 5 jaar elke week ergens komt, word je een beetje kind aan huis.”

Iedereen aan de slag?

Kunnen inwoners zelf iets doen om te helpen bij dit tekort? Jazeker! Als je het kan betalen, helpt het als je zelf huishoudelijk hulp regelt, bijvoorbeeld door particuliere hulp in te huren. En ja, ook daar is sprake van tekorten. Dat houdt dus in dat je sociaal netwerk nog belangrijker wordt. We krijgen de nodige zorg alleen geregeld als we het samen doen. En zo blijft er meer hulp over voor mensen die écht niet anders kunnen en die de hulp het hardste nodig hebben.

Maar er zijn meer mogelijkheden om dit probleem terug te dringen. Zoals je hebt gelezen kan huishoudelijke hulp een mooie (bij)baan zijn! Laat je bij interesse eens bijpraten door verschillende organisaties als Actief Zorg, Poetszorg, Acteon Thuiszorg, MIEP, Tzorg en Helpgewoon Nederland. Zij zoeken nieuwe collega's!

Wat doet de gemeente? Een goede en terechte vraag. De gemeente doet wat ze kan. Bijvoorbeeld door tijdelijk hulp te geven in noodsituaties. Waar het kan komt de hulp om de week in plaats van elke week. Ook krijgen mensen advies van hulpverleners zodat ze net wat meer zelf kunnen doen. Verder werkt de gemeente aan de bewustwordingscampagne Wijzer Ouder Worden. De boodschap is even helder als ingewikkeld: Denk nu al na over later. Bijvoorbeeld over deze vragen: Heb je mensen in je omgeving die iets voor je kunnen betekenen als je huishoudelijk hulp nodig hebt? Zou je preventief aan je gezondheid kunnen werken om fit te worden en blijven? Is je huis toekomstbestendig? Goede vragen om eens bij stil te staan.