Alle afkortingen
WMO
Dit betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het is een wet die ervoor zorgt dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente moet mensen ondersteunen die niet helemaal zelfstandig kunnen zijn. Dit kan zijn door begeleiding, dagbesteding, hulp voor mantelzorgers, of andere vormen van zorg. Elke gemeente organiseert de hulp op zijn eigen manier. Sommige hebben een speciaal loket. In Boxtel kun je naar Wegwijs. Hier krijg je ook advies over PGB.
PGB
Dit betekent Persoonsgebonden Budget. Het is een bedrag waarmee iemand zelf zorg of ondersteuning van betaalt. Iemand die een pgb krijgt, bepaalt zelf welke zorgverleners zorg of ondersteuning geven, waar en wanneer. Je krijgt het geld niet op je eigen bankrekening. Het gaat naar de SVB.
SVB
Dit betekent Sociale VerzekeringsBank. Als je zorg hebt gehad, dan stuur je de rekening van die zorg naar deze speciale bank. Zij zorgen ervoor dat jouw hulp wordt betaald. Je krijgt dit voor korte zorg en soms ook voor langdurige zorg. Als je langdurige zorg nodig hebt, misschien wel voor altijd, dan kun je daar geld voor krijgen vanuit de WLZ.
WLZ
Dit betekent Wet Langdurige Zorg. De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Heb je dit nodig? Dan kun je deze zorg thuis krijgen. Of je kunt in een instelling gaan wonen, zoals een verpleeghuis. Of je hiervoor in aanmerking komt, dat bepaalt het CIZ.
CIZ
Dit betekent Centrum Indicatiestelling Zorg. Zij beoordelen aanvragen voor allerlei voorzieningen uit de Wet langdurige zorg (Wlz) en geeft hier indicaties voor. Wat is een CIZ indicatie? Het is een soort 'zorgtoestemming'. Het CIZ gaat kijken naar jouw persoonlijke informatie en beslissen of je echt de hele dag zorg nodig hebt in jouw buurt, en of het echt een groot probleem zou zijn als je die zorg niet krijgt. Als het CIZ klaar is met hun beoordeling, sturen ze een brief met daarin wat ze hebben besloten. Dat noemen ze een CIZ indicatie. Meestal duurt het ongeveer zes weken om dit te krijgen nadat het is aangevraagd. Als het CIZ zegt dat er inderdaad recht is op zorg volgens de Wlz, dan gaat een ander team, het zorgkantoor in jouw regio, ervoor zorgen dat je de juiste zorg krijgt die je nodig hebt. Dus eigenlijk is het als een soort sleutel die je nodig hebt om de juiste hulp te krijgen als dat nodig is.
OCO
Een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO) kijkt en denkt met je mee. Hij of zij geeft informatie, advies en ondersteuning bij vragen rondom zorg waar je tegenaan loopt. Gratis, deskundig en onafhankelijk. Onafhankelijk betekent dat de OCO niet is verbonden aan de gemeente of aan een zorgorganisatie. De OCO is er echt voor jou. Ook als je al zorg of ondersteuning krijgt of als je mantelzorger bent, kun je een OCO inschakelen.
Het zorgkantoor
In elke regio heeft één zorgverzekeraar de taak om zorgkantoor te zijn. Het zorgkantoor regelt de Wlz-zorg voor alle mensen in de regio. Dit is iets anders als de gewone zorgverzekeraar waar je zelf een zorgverzekering heeft. Wat doet een zorgkantoor? Het zorgkantoor:
- Laat weten welke zorgverleners je binnen een redelijke tijd kunnen helpen.
- Helpt met kiezen tussen verschillende soorten zorg en zorgverleners.
- Zoekt een zorgverlener als je niet naar jouw favoriete zorgverlener kunt.
- Zegt of de zorg voor jou goed en veilig is.
- Helpt je als je niet tevreden bent met de langdurige zorg die je krijgt.
- Zorgt ervoor dat je op tijd zorg krijgt als een plek een wachtlijst heeft.
- Regelt passende zorg voor jou thuis als de plek waar je naartoe wilt een wachtlijst heeft.
- Helpt bij het maken van een persoonlijk zorgplan om te zien welke zorg het beste voor jou is.
- Legt uit wat een persoonsgebonden budget betekent tijdens een gesprek.
- Garandeert dat je de zorg krijgt die je nodig hebt.
- Zorgt ervoor dat instellingen geen extra betalingen vragen voor zorg waar je volgens jouw indicatie recht op hebt. Als je toch een rekening krijgt, vertel het dan aan het zorgkantoor.
- Handelt klachten af.
Nog steeds ingewikkeld?
Dat snappen we helemaal. Ga daarom voor advies naar Wegwijs of kijk eens op de pagina Mantelzorg. Je kunt ook contact opnemen met een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO).
Voorkomen?
Soms gaat het echt niet meer thuis. Maar we weten ook dat je door Wijzer Ouder te Worden langer thuis kunt blijven wonen of zorg kunt uitstellen of zelfs voorkomen! Hoe? Door leuke dingen te doen, te bewegen, gezond te eten of je huis levensloopbestendig te maken. Ook praten over mantelzorg of over praten over later helpt mee in Wijzer Ouder Worden.