Langer thuis wonen in een mantelzorgwoning
We blijven allemaal langer thuis wonen. De zorgsector heeft te maken met veel tekorten waardoor het niet makkelijk is om een plekje in een verpleegtehuis te krijgen. Omdat velen van ons de rol van mantelzorger krijgen, (een liefdevolle maar zware taak) wordt gekeken naar oplossingen om deze te verlichten. Dat kan door de zorg samen met anderen te doen (broers, zussen en vraag ook hulp aan de buurt!), maar je kunt er soms ook voor kiezen om mantelzorg dichtbij uit te voeren. In dat geval is een mantelzorgwoning een optie. Als je daarvoor in aanmerking komt.
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt en een mantelzorgindicatie heeft. Maar let op: je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis.
De mantelzorgwoning is bedoeld voor maximaal twee personen van wie ten minste één mantelzorg ontvangt of verleent. Ook moet er sprake zijn van een sociale relatie. Je kunt dus geen ‘vreemden’ in je tuin huisvesten. Een mantelzorgwoning mag alleen op je achtererf; het mag niet op grond met een andere bestemming dan wonen, zoals agrarische grond. Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ook kun je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage of kantoor, om laten bouwen tot mantelzorgwoning. Daar zijn wel eisen aan verbonden. Zo heeft degene die er woont bijvoorbeeld eigen faciliteiten als een, keuken, badkamer en toilet.
Gaat je naaste verhuizen naar een verpleeghuis, of komt je naaste te overlijden, dan moet de mantelzorgwoning weer verwijderd worden óf de keuken, badkamer en toilet moeten eruit.
Hoe kom je aan een mantelzorgwoning?
Diverse bedrijven bieden een mantelzorgunit of -woning aan. Zij hebben verschillende mantelzorgunits die je kunt aanpassen aan je wensen. De kosten variëren van €50.00 tot €150.000. De plaatsing en eventuele verwijdering regelen deze bedrijven ook.
Er zijn ook bedrijven waar je mantelzorgwoningen kunt huren, of waar je met een koop-lease-constructie de mantelzorgwoning kunt financieren. Daarnaast kun je kiezen voor verbouwen of aanbouwen.
Wetten en regels
Voordat je overgaat tot kopen of verbouwen zijn er wetten en regels waaraan je moet voldoen. De gemeente Boxtel toetst aan de hand van de Omgevingswet. Soms zijn er bijvoorbeeld vergunningen nodig. Dat geldt overigens niet altijd! Er komt dus best wel wat kijken bij het realiseren van een mantelzorgwoning. Op dit moment is er overigens nog geen aanvullend beleid vanuit de gemeente dat pré-mantelzorg mogelijk maakt.
Medewerkers van de gemeente kunnen je de weg wijzen in deze (ingewikkelde) materie. Bovendien geldt dat er geen pasklare antwoorden zijn. Het gaat echt om maatwerk. Geen enkele situatie is hetzelfde.
Wil je meer weten over de wetten en regels die gaan over een mantelzorgwoning?
Neem dan contact op via gemeente@boxtel.nl. Beschrijf in deze mail je wensen en de mantelzorgsituatie. Blijkt uit deze informatie dat je in aanmerking komt voor een vervolg, dan volgt als het nodig is een persoonlijk gesprek.
Belangrijke les: wat kun je doen als een mantelzorgwoning niet kan
Het kan gebeuren dat een mantelzorgwoning niet mogelijk is. Kijk dan wat de omgeving kan doen, maar kijk ook preventief! Wij spraken met Vera van der Eerden, wijkverpleegkundige bij Vivent. Dagelijks heeft ze te maken met mantelzorgers, want alleen redt de thuiszorg het niet meer. Ze raadt mensen aan om in contact te blijven, actief bezig te zijn en gebruik te maken van de initiatieven die er al zijn. Ook - of misschien wel juist - als je die mogelijkheid nog hebt. Het verkleint eenzaamheid wat een grote oorzaak van kwetsbaarheid en fysieke klachten is. “Er zijn een hoop initiatieven in de wijken, waar mensen vaak het bestaan niet van kennen, bijvoorbeeld het project 'Hartjes in de wijk' waar Vivent ook bij betrokken is. Dat geldt voor zowel ouderen als steun voor mantelzorgers” legt ze uit. Lees het hele interview met Vera.