Wijzer wonen - wat is een mantelzorgwoning?

Steeds vaker vragen mensen naar de mogelijkheid tot een mantelzorgwoning. Op deze eerste Wijzer-Wonen-Woensdag op 25 september 2024, delen we een aantal belangrijk zaken uit de landelijke wet- en regelgeving die je moet weten.

Langer thuis wonen in een mantelzorgwoning

We blijven allemaal langer thuis wonen. De zorgsector heeft te maken met veel tekorten waardoor het niet makkelijk is om een plekje in een verpleegtehuis te krijgen. Omdat velen van ons de rol van mantelzorger krijgen, (een liefdevolle maar zware taak) wordt gekeken naar oplossingen om deze te verlichten. Dat kan door de zorg samen met anderen te doen (broers, zussen en vraag ook hulp aan de buurt!), maar je kunt er soms ook voor kiezen om mantelzorg dichtbij uit te voeren. In dat geval is een mantelzorgwoning een optie. Als je daarvoor in aanmerking komt.  

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt en een mantelzorgindicatie heeft. Maar let op: je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis. 
De mantelzorgwoning is bedoeld voor maximaal twee personen van wie ten minste één mantelzorg ontvangt of verleent. Ook moet er sprake zijn van een sociale relatie. Je kunt dus geen ‘vreemden’ in je tuin huisvesten. Een mantelzorgwoning mag alleen op je achtererf; het mag niet op grond met een andere bestemming dan wonen, zoals agrarische grond. Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ook kun je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage of kantoor, om laten bouwen tot mantelzorgwoning. Daar zijn wel eisen aan verbonden. Zo heeft degene die er woont bijvoorbeeld eigen faciliteiten als een, keuken, badkamer en toilet.

Gaat je naaste verhuizen naar een verpleeghuis, of komt je naaste te overlijden, dan moet de mantelzorgwoning weer verwijderd worden óf de keuken, badkamer en toilet moeten eruit.