Wijzer over thuishulp

Je hebt hulp nodig. Omdat je het huishouden niet meer kunt doen, omdat je plotseling de administratie moet doen terwijl je partner dit voorheen deed. Omdat zorg steeds vaker op afstand wordt en je de digitale wereld moeilijk vindt. De gemeente biedt hulp via de Wmo. Dat betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Lees meer over de wetten en regels. De hulp die je nodig hebt kan verschillen. Waar moet je dan zijn? Waar begint die zoektocht voor jezelf. Of voor je ouder(s). Loket Wegwijs WegWijs in Boxtel is er om mee te denken. Maar… veel kun je nog zelf regelen. Wijzer Ouder Worden is ook gewoon: zelf doen!

Verschillende soorten hulp

  • Dagbesteding
    Dit kan via Dagje Thuis.
     
  • Hulp in huis
    Denk aan buren? Laat vrienden van je kinderen toe als ze een aanbod doen. Vraag iemand van een vereniging waar je lid van bent. Lees voorbeelden op de pagina actief blijven.
     
  • OCO (onafhankelijke cliëntondersteuner)
    Een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO) kijkt en denkt met je mee. Hij of zij geeft informatie, advies en ondersteuning bij vragen rondom zorg waar je tegenaan loopt. Gratis, deskundig en onafhankelijk. Onafhankelijk betekent dat de OCO niet is verbonden aan de gemeente of aan een zorgorganisatie. De OCO is er echt voor jou. Ook als je al zorg of ondersteuning krijgt of als je mantelzorger bent, kun je een OCO inschakelen. Lees meer informatie en neem contact op.
     
  • Aanpassingen in de woning
    Een woonscan zorgt ervoor dat je niet acuut aanpassingen moet doen.
     
  • Boodschappendienst of een maaltijd als koken niet meer kan. Maar voordat je naar instanties gaat: durf te vragen! Aan die aardige buurvouw. Of misschien ben je die aardige buurman die dit leest en denkt: ‘ik kan best wel eens aan de buurvrouw vragen of ik wat mee kan nemen!’. Vraag als naaste eens rond in de buurt: zou iemand 1 x in de week extra kunnen koken?
     
  • Ondersteuning voor de mantelzorger
    Mantelzorg is mooi, maar ook gewoon heel zwaar. Lees hoe we je kunnen helpen.
     
  • Hulp bij dagelijkse handelingen zoals eten en drinken.
     
  • Niet-medische hulpmiddelen zoals een rolstoel of een scootmobiel.
     
  • Hulp bij vervoer via Vervoervoormij
    Heb je hulp nodig bij het vinden van vervoer? Op de website van Vervoervoormij staan alle vervoersmogelijkheden in Boxtel op een rij. Ga naar Vervoervoormij.
     
  • Loket WegWijs is er om mee te denken, als je zelf niet weet waar je moet beginnen.


In Boxtel kan zorgroep Elde Maasduinen adviseren over (thuis)hulp. Net als ContourdeTwern.